Cilt: 6 Sayı: 2, 30.07.2024

Yıl: 2024

Journal of Organizational Behavior Review (JOB Review), kuramsal açıdan güçlü, alanyazına hâkim, eleştirel bir şekilde tasarlanmış, uygun araştırma yöntemleri ile incelenmiş ve tarafsız bir şekilde yorumlanmış, sonuçları gelecek çalışmalara ışık tutan, uygulayıcı ve araştırmacılara teorik ve pratik öneri ve sonuçlar barındıran çalışmalara yer vermeyi hedeflemektedir.

Journal of Organizational Behavior Review (JOB Review), örgütsel davranış alanında özgün ve nitelikli çalışmalar yayımlayan uluslararası ve hakemli bir bilimsel dergidir. Dergide, örgütsel davranış bağlamında araştırmaların ve derleme makalelerin yanı sıra, kitap incelemelerine de yer verilmektedir.

JOURNAL OF ORGANIZATIONAL BEHAVIOR REVIEW


YAYIN İLKELERİ ve YAZIM KURALLARI


Dergiye gönderilen makale dosyasında yazar veya yazarların ad–soyad, kurum, e-posta ve ORCID bilgilerine yer verilmemelidir. Yazar(lar)la ilgili bu bilgiler, kapak sayfasında yer almalıdır. Kapak sayfası örneği makale yükleme sisteminde mevcuttur. 


Makale intihal (benzerlik) oranı raporu yazar tarafından alınmalı ve makale ile birlikte gönderilmelidir. Çalışmanın yayınlanması için benzerlik oranı toplamda %30'u, tek yayında %5'i geçmemelidir.

Makale yazarı/yazarlarının imzalı telif hakkı devir formunu sisteme yüklemeleri gerekmektedir. Form makale yükleme sistemi içerisinde mevcuttur. 

Yazarların ORCID bilgilerini sisteme girmelerinin yanı sıra dizgi şablonu üzerindeki yazar bilgilerinin yanına eklenmesi ve bu işlemin tüm yazarlar için yapılması gerekmektedir. Yazarlar ORCID kimliklerini https://orcid.org/signin adresinden alabilirler.


Dergiye gönderilecek makalelerde imlâ ve noktalama kurallarına uyulması, en çok önem verilen hususlardan biridir.


Dergiye gönderilen yazılar daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış ve yayınlanmak üzere sunulmamış olmalıdır.


Dergide Türkçe ve İngilizce dillerinden herhangi biri ile yazılmış yazılar yayınlanır. Dergide yayımlanan çalışmaların bilim ve dil bakımından sorumluluğu yazar/yazarlarına aittir.


Makaleler, öncelikle, ön kontrol aşamasında, Yayın Kurulumuz tarafından değerlendirmeye alınıp bilimsel içeriği itibariyle alanında literatüre katkı sağlama niteliğindeki makaleler hakemlik sürecine dâhil edilecektir.


Değerlendirme süreci tamamlanan makaleler, kabul ediliş tarihi itibariyle sıralanır ve derginin ilgili sayısında yayımlanır. Yayına kabul edilen makaleler için yazar(lar)a DergiPark aracılığıyla yayına kabul e-postası gönderilir.


Aynı yazar(lar)ın bir sayıda birden fazla makalesi yayımlanmaz.


Hakemlerden gelen raporlar doğrultusunda, makalenin yayınlanmasına, rapor çerçevesinde yazar(lar)dan düzeltme, ek bilgi ve kısaltma istenmesine veya yayınlanmamasına karar verilmekte ve bu karar yazar(lar)a sistem üzerinden bildirilmektedir. Yazar(lar), hakemler tarafından istenilen bütün değişiklikleri yapmakla yükümlüdür. İstenilen değişiklikler yapılmadan çalışmalar yayınlanmaz.


Dergide yayımlanan çalışmalar için yazar(lar)a telif ödemesi yapılmamaktadır.


Yayınlanan makaleler kaynak gösterilmek şartıyla kullanılabilir.


Dergide yayımlanan yazılardaki görüşler ve bu konudaki sorumluluk yazarlarına aittir.


Araştırma konusu makale ve yazı herhangi bir kurum tarafından destek görmüş veya tezden üretilmiş ise bu durum, başlığa verilecek bir dipnotla belirtilmelidir. 


Kitap İncelemeleri ve Benzerleri : Derginin yayın kıstaslarını karşılayan kitap incelemesi gibi eserler, editörler ve editör yardımcılarının kararına göre yayınlanmaya uygun bulunabilir, yayınlanmaya uygun bulunmayabilir ya da eserde bazı düzeltmeler istenebilir. Yazar, en kısa sürede, ilgili karar hakkında bilgilendirilir.





Etik kurallar bağlamında aşağıdaki hususlara uyulmalıdır :


Yapılan araştırmalar için ve etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.  

 - Etik kurul izni gerektiren çalışmalarda, izinle ilgili bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) ilk sayfada dipnot olarak ve yöntem bölümünde yer verilmelidir.

 - Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.

Eğer onaya gerek yok ise, onaya gerek olmadığına dair beyanat formu imzalanmalı ve sisteme yüklenmelidir. Veya makale metninin sonunda ve kaynakçadan önce; "destek bilgisi", "çıkar çatışması", "etik onay", "bilgilendirilmiş onam formu" bilgileri yazılmalıdır. Örneğin;

Destek Bilgisi: Bu çalışma, kamu, ticari veya kar amacı gütmeyen kuruluşlar gibi herhangi bir organizasyondan destek almamıştır. (destek aldıysa, organizasyonun adı, destek numarası bilgileri sağlanarak beyan edilmelidir)
Çıkar Çatışması: Tüm yazarlar adına, sorumlu yazar çıkar çatışması olmadığını belirtir.
Etik Onayı: İnsan katılımcıları içeren çalışmalarda gerçekleştirilen tüm prosedürler, kurumsal ve / veya ulusal araştırma komitesinin etik standartlarına ve 1964 Helsinki deklarasyonuna ve daha sonraki değişikliklerine veya karşılaştırılabilir etik standartlara uygundur.
Bilgilendirilmiş Onam Formu: Çalışmaya katılan tüm bireysel katılımcılardan bilgilendirilmiş onam formu alınmıştır.


Journal of Organizational Behavior Review, genel kural olarak, Amerikan Psikoloji Derneği’nin (American Psychological Association - APA) hazırladığı ve yaygın bir şekilde kullanılan bilimsel yazı hazırlama kurallarını benimsemektedir.

Makale gönderimi için kullanılması gereken MAKALE ŞABLONU ekte yer almaktadır. Araştırmacıların, makalelerini bu şablona göre düzenleyerek sisteme yüklemeleri beklenmektedir.

Dosya formatı            : Dergiye gönderilen makalelerin formatı MS Office Word (*.doc, *.docx) formatında olmalıdır.

Hazırlanma dili           : Makaleler Türkçe veya İngilizce dilinde hazırlanabilir. Türkçe makalelerde İngilizce özet, İngilizce makalelerde Türkçe özet bulunmalıdır.

Başlıklar                     : Çalışmanın başlığı ve alt başlıklar, Kalın ve tüm sözcüklerinin ilk harfleri büyük, diğerleri küçük yazılır.

Yazı İçeriği                 :  Dergiye gönderilen çalışmalar; başlıklar, özetler, kaynaklar ve ekler de dâhil olmak üzere 25 sayfa ile sınırlıdır. Bu sınırı aşan çalışmalarda değerlendirme sürecinin başlatılmasına dergi editörlüğü karar verecektir.

Öz/ Abstract            : Dergide yayımlanmak üzere gönderilecek makalelerin Türkçe özet 10 punto olmalı 200 kelimeyi aşmaması ve İngilizce özetin yazılmasında da bu koşula uygunluğuna dikkat edilmelidir.

Yazı stili ve yazı fontu: Dergiye gönderilen çalışmalar Times New Roman yazı stilinde, başlık 14 punto, özet, kaynakça ve tablo içerikleri 10 punto, metin 12 punto olmalıdır.

Satır aralığı                : Özet, kaynakça ve tablo içerikleri 1 satır aralığında, metin kısmı 1.5 satır aralığında yazılmış olmalıdır.

Kenar boşlukları        : Sol kenar 3 cm, diğer kenarlar 2.5 cm olmalıdır.

Paragraf                     : Paragraflar arasında “Sonra 6 nk.” boşluk olmalıdır ve her bir paragraf 1.25 cm ilk satır girintisiyle başlamalıdır.

Tablolar ve Şekiller    : Tablo ve şekillere ait numaralar ve isimler 10 punto ve kalın olarak tablo ve şekillerin üstünde verilmelidir. Her birine sıra numarası (Tablo 1, Tablo 2, Şekil 1, Şekil 2) verilmelidir. Kaynak bildirimleri tablo veya şekillerin altında 10 punto, metin içerisindeki gösterim şekliyle verilmelidir. Kaynak gösterimi ise tablo veya şeklin altında olmalıdır.

Dipnot                        : Metin içerisinde açıklanmak istenen kimi hususlarla ilgili açıklamalar sayfa altı dipnotu şeklinde belirtilebilir ve bu türden dipnotların sayısal olarak (nümerik) birbirini izlemesi gerekmektedir. Ancak kaynak gösterimi sayfa altı dipnotu ya da son not şeklinde verilemez.

Referans gösterme

Metin İçi Referans Gösterimi

Metin içi referans gösteriminde soyad, yıl ve sayfa numarası kullanılmalıdır. İki yazarlı kaynaklara atıflarda yazar isimleri arasında ‘&’ işareti ikiden fazla yazarı olan kaynaklara atıflarda ilk yazarın soyadı ve ‘vd.’ ibaresi kullanılmalıdır.

Örnek;

(Yılmaz, 2017: 133).

(Yalap & Polatcı, 2019: 90).

(Polatcı vd., 2014: 9).

Kaynakçada Referans Gösterimi

Kaynakçada gösterilen eserlerin ilk satırdan sonraki satırlar 1.25 cm (asılı) içeriden başlamalıdır.

Örnek Kaynakça Gösterimi

Kitap

Balcı, A. (2007). Sosyal bilimlerde araştırma: Yöntem, teknik ve ilkeler. Ankara: Pegem Yayıncılık.

Çok Yazarlı Eser

Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E. Ç., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş. & Demirel, F. (2009). Bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi Yayınları.

Çeviri Eser

Morris, C. (2002). Psikolojiyi anlamak. (Çev. A. Erkuş, A. D. Batıgün ve B. Ayvaşık). Ankara: TPD Yayınları.

Kitapta Bölüm

Cindiloğlu, M. (2017). İşyeri yalnızlığı. S. Polatcı ve K. Özyer (Ed.), 21. yüzyılda örgütsel davranış (ss. 179-188). İstanbul: Beta

Makale

Polatcı, S. & Sobacı, F. (2014). Öğrencilerin öğrenilmiş güçlülük düzeyleri üzerinde kişilik özellikleri ve duygusal zeka düzeylerinin etkisini belirlemeye yönelik bir araştırma. CBÜ Sosyal Bilimler Dergisi, 12(2), 50-71. 

Bildiri

Yılmaz, H., & Ünüvar, H. (2018). Yapısal güçlendirmenin iş performansına etkisi: Tükenmişliğin aracılık rolü akademisyenler üzerinde bir araştırma3. Örgütsel Davranış Kongresi (ss. 250-261), 2-3 Kasım 2018, Isparta.

APA stili atıf verme konusunda daha detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.



JOURNAL OF ORGANIZATIONAL BEHAVIOR REVIEW
(JOB REVIEW)
ETİK İLKELER ve YAYIN POLİTİKASI
Journal of Organizational Behavior Review (JOB REVIEW) Dergisine gönderilecek olan çalışmaların yayına kabul edilmesinde bilimsel çalışmaların özgünlük, önem ve etki unsurları dikkate alınmaktadır. Bu nedenle Dergipark üzerinden sisteme yüklenmiş, hakem süreci olumlu olarak raporlanmış olan çalışmaların yayımlanıp yayımlanmayacağı kararı editör kurulunun onayına bağlıdır. Ayrıca, Journal of Organizational Behavior Review (JOB REVIEW), yayım sürecinin hiçbir aşamasında bilimsel çalışmalar için işlem ücreti ya da söz konusu bilimsel çalışmalara erişmek için abonelik ücreti talep etmez.

BİLİMSEL YAYIN ETİĞİ 
Journal of Organizational Behavior Review (JOB REVIEW) Dergisi, Yayın Etiği Komitesinin (Committee on Publication Ethics - COPE) belirlediği etik standartları benimsemektedir. COPE, editör ve yayımcılara, yayım etiği konusunda önerilerde bulunmakta, özellikle araştırma ve yayım suistimali konusunda nasıl davranılması gerektiği ve ne yapılması gerektiği konusunda yapılacakları belirtmektedir. Bu kapsamda Journal of Organizational Behavior Review (JOB REVIEW) Dergisi, Yayıncılık Etiği Kurulu (COPE: Committee on Publication Ethics) tarafından hazırlanan yayın etiğini tüm yönleriyle takip eder.

Öte yandan, TR Dizin 2020 kriterleri kapsamında araştırma makalelerinden ETİK KURUL İZNİ alınması ve çalışmanın ilk sayfasında dipnot olarak ve yöntem kısmında izinle ilgili bilgilerin (kurul adı, tarih, sayı ve no) belirtilmesi gerekmektedir. Ayrıca, araştırma makalelerinde verisi 2020 yılından önce toplanmış çalışmalar için ETİK KURUL İZNİ istenmemektedir. Ancak bu durumda çalışmanın yöntem bölümünde detaylı bilgilerin verilmesi gerekmektedir.

Etik Kurul İzni Gerektiren Bilimsel Çalışmalar;
• Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar
• İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması
• İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar
• Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar
• Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar

Değerlendirme Politikası

Journal of Organizational Behavior Review'de makaleler, dergi editörü yönetiminde en az iki hakem tarafından değerlendirilir. Bütün değerlendirmeler hakem ve yazarların karşılıklı olarak birbirlerinin kimliklerini bilemeyecekleri şekilde gizlilik esaslarına göre yürütülür.

Journal of Organizational Behavior Review'e sunulan her makale öncelikle Dergi Editörü tarafından derginin kapsamına uygunluğu ve bilimsel katkı potansiyeline göre gözden geçirilir. Sonraki aşamada editörler makaleyi gözden geçirerek makalenin hakemlere gönderilmek için kapsam, özgünlük ve yazına katkı açısından uygun olup olmadığını değerlendirir. Makaleyi uygun bulmaz ise, bu aşamada ret edebilir. Bununla ilgili bilgilendirme yazarlara 2 hafta içinde yapılır. Editör makaleyi uygun bulursa, makalenin konusu ile ilgili en az 2 hakem belirler ve makalenin değerlendirilmek üzere bu hakemlere gönderilmesini sağlar.

Hakemler tarafından makalelerin değerlendirilmesi aşağıdaki sorular esas alınarak yapılır:

Makalenin sorunsalı ne kadar orijinal?
Makalenin söyledikleri ne kadar yeni ve ilginç?
Makale alandaki mevcut bilgi birikimine ne derece katkı sağlamaktadır?
Makale yönetim ve organizasyon sorunlarına ne derece değinmektedir?
Makalenin kuramsal temeli ne kadar güçlüdür?
Makale, görgül bir araştırmadan oluşuyorsa, seçilen yöntem ve kullanılan analizler ne kadar uygundur?
Çalışmanın sonuçları ne derece doğru bir şekilde raporlanmıştır?
Sonuçlar ne derece mevcut yazınla ilişkilendirilerek tartışılmıştır?
Çalışmadan çıkarılan sonuçlar ne kadar önemli ve ilginçtir?

Hakem değerlendirmeleri tamamlandığında editör, hakemlerin görüş ve önerileri doğrultusunda makale ile ilgili değerlendirmesini yapar ve kararını verir. Hakemlerin görüş ve önerileri birbiri ile çeliştiğinde, editör inisiyatif kullanarak makaleyi yeni bir hakeme gönderebilir ya da bizzat kendisi hakemlerin görüş ve önerilerden hangisinin özgünlük ve yazına katkı açısından daha makul olduğu konusunda değerlendirme yapabilir ve kendileri de ilave önerilerde bulunabilirler. Makale değerlendirme sürecinin bir turunun 60 gün içerisinde tamamlanması beklenir.


İntihal Politikası

Dergi, intihal konusunda sıfır tolerans politikasına sahiptir.

Editör intihal konusunu iki yöntemle ele almaktadır: Hakem değerlendirmesi ve intihal engelleme yazılımları (örneğin, ithenticate.com). Dergiye gelen tüm gönderiler hakem değerlendirmesine gönderilmeden önce iThenticate isimli yazılımla kontrol edilmektedir.

Gönderinin herhangi bir aşamasında - kabulden önce veya sonra, yayımdan önce herhangi bir aşamada - gerek hakemler gerekse editoryal ofis tarafından intihal tespit edildiğinde, editör yazar/yazarları ikaz ederek gönderinin yeniden yazımını ve/veya uygun atıfta bulunmasını talep edebilir. Eğer intihal çok yaygınsa (örneğin, gönderinin %30'undan fazlasında intihal söz konusu ise), gönderi red edilebilir veya yazar/yazarların kurumlarına bu ihlal bildirilebilir. Eğer yayımdan sonra intihal tespit edilirse, bu durum okuyucu kitlesine dergide editör notu olarak açıklanır ve yazar/yazarların kurumlarına bu ihlal bildirilir.


EDİTÖRÜN SORUMLULUKLARI
• Editörler gelen yazıları, yazarlarının etnik köken, cinsiyet, cinsiyet tercihi, tabiyet, dini inanış ya da politik felsefelerini dikkate almaksızın bilimsel içerik açısından değerlendirirler.
• Editörler, gönderilen yazıların yayımlanması için adil bir çift kör-hakem değerlendirme süreci sağlarlar. 
• Editörler bir makaleyi yayıma kabul ya da reddederken, makalenin öneminin, özgünlüğünün ve açıklığının yanı sıra, çalışmanın geçerliliğini ve dergi kapsamına uygunluğunu da göz önünde bulundurarak nihai karar verme hakkına sahiptirler. 
• Editörler; yazarlar, editörler ve hakemler arasında olabilecek herhangi bir çıkar veya rekabet çakışmasına olanak vermemelidirler. 
• Editörler yayın etiğine uymayan bir durumla karşılaştığında veya kendilerine bir suçlama ulaştığında gereğini yapmakla yükümlüdürler. Bu yükümlülük geçmiş sayıları da kapsar.
Yayın Kurulu, yukarıda sıralanan sorumlulukların editörler tarafından yerine getirilmediğini tespit etmesi halinde ilgili editör/ler görevini sonlandırır.

HAKEMİN SORUMLULUKLARI
• Hakemler gelen yazıları, yazarlarının etnik köken, cinsiyet, tabiyet, dini inanış ya da politik felsefelerini dikkate almaksızın bilimsel içerik açısından değerlendirirler. 
• Hakemler makalenin bilimselliğinin arttırılması ve makalenin yayınlanması için görüşlerini bildirmek suretiyle editörlük sürecine katkıda bulunurlar. Bilimin gelişmesine katkı sağladığı bilinci içerisinde hakemlik görevini yerine getirirler.
• Hakemler, ilgili makale için hakemlik yapıp yapamayacağını dair kararını en kısa sürede editöre bildirmelidirler.
• Hakemler açısından; araştırma, yazarlar ya da destekleyiciler ile ilgili bir çıkar veya rekabet çakışması bulunmamalıdır. 
• Hakemler, makale değerlendirme sırasında elde ettiği bilgiyi ve/veya fikri kendi çıkarları için kullanmamalıdırlar. 
• Hakemler, gönderilen çalışma ile ilgili tüm bilgilerin gizli tutulması ve yazar tarafından yapılan telif hakkı ihlali ve intihal durumlarının farkına vardığında editöre bildirilmesi ile yükümlüdürler. 
• Hakemler, gönderilen bir çalışmanın içeriğinin kendi bilimsel alanı ya da birikimi ile uyumsuz olduğunu düşündüklerinde ya da hızlı bir değerlendirme yapılamayacağı durumlarda editörü bilgilendirmeliler ve değerlendirme sürecinden affını istemelidirler.
Editörler, yukarıda sıralanan sorumlulukların hakemler tarafından yerine getirilmediğini tespit etmesi halinde ilgili hakemlerin görevlerini sonlandırırlar; raporunu/raporlarını iptal ederler.

YAZARIN SORUMLULUKLARI
• Yazarlar, araştırma verilerini dürüst, tarafsız ve bilimsel yöntemlerle toplamalı ve yorumlamalıdırlar. Bilimsel araştırmalarda gerçek ve tahrif edilmemiş veriler kullanmalıdır.
• Yazarlar, gönderdikleri çalışmanın daha önce herhangi bir yerde, herhangi bir dilde yayımlanmadığı ya da yayımlanmak üzere değerlendirmeye alınmış olmadığını beyan etmelidirler.
• Yazarlar, dergi kapsamında belirlenen geçerli telif hakkı sözleşme ve yasalarına uymalıdırlar. 
• Yazarlar çalışmaya ait hakem önerilerini azami dikkatle ele almalı ve istenilen düzeltmeleri yapmalıdırlar. 
• Yazarlar nezaket sınırları içerisinde hakem önerilerini eleştirebilmelidirler. 
• Yazarlar; başka yazarlar, katkı sağlayıcılar ya da kaynaklara uygun bir biçimde atıf yapmalı ve ilgili kaynakları belirtmelidirler.
Editörler, yukarıda sıralanan sorumlulukların yazar/yazarlar tarafından yerine getirilmediğini tespit etmesi halinde hangi aşamada olursa olsun makaleyi yayımlamaktan vazgeçerler; makale yayımladıktan sonra tespit edilmesi halinde ise yayımlanacak ilk sayıda "Düzeltme Metni" yayımlanır.

Journal of Organizational Behavior Review Dergisinde, yayım sürecinin hiçbir aşamasında bilimsel çalışmalar için işlem ücreti ya da söz konusu bilimsel çalışmalara erişmek için abonelik ücreti talep edilmemektedir.